Наскоро ми казаха, че било хубаво за зимата да сменя маслото на зафирата ми 2.0 d от 15w40 на 10w40 защото било по-"меко" и колата шяла да не се мъчи. Та въпроса ми е, има ли резон в подобен начин на ...
Масло
Коментари
?
Анонимен
Изключително изчерпателен коментар на Юлиян Стойчев. Като допълнение бих добавил, че е хубаво да се залага на добри масла, точно заради тези моменти на студено стартиране. Да, с по-тънко масло зимата ще е по-добре за мотора, но първо трябва да се гледа какво масло е изискал завода и да се кара с такова, а аз лично препоръчвам използването на пълна синтетика
ЮС
Юлиан Стойчев
Избора на масло зависи от температурният диапазон на средата, в която се шофира автомобила и от състоянието на мотора.
Първата цифра на етикета показва вискозитета на маслото при студен мотор - колкото е по-малка, толкова маслото е по-течливо при ниски температури и смазва по-добре в първите секунди след палене на студен мотор ( най- големият процент от износване на мотора в неговият живот се случва в моментите след палене на студен двигател.)
По- течливото масло обаче е "по- тънко" , а мотора в различните стадии на износване има различни хлабини. Износените мотори лесно губят тънко масло, докато изправният двигател не губи тънко масло.
Втората цифра на етикета (след "W" ) показва устойчивостта на висока температура. Стандартните двигатели имат работна температура която се покрива от числата "30" и "40". Единствено място с повишена температура остава лагера на турбото, който се охлажда с двигателно масло. При нормалните коли обаче 30 и 40 са достатъчни.
При колите с повишено налягане на турбото, като състезателни или разни гаражни разработки е нужно използване на масло ххW50 или ххW60.
Една вметка - "износен мотор" и "мотор на много километри" не са синоними. Нищо не пречи на кола на 500 хил км да кара с 0W30. Личният ми автомобил е над 430хил км и използвам 5w30, което по мое мнение е идеално за температурите в България.
Свали CarDiary, за да следиш разходите и важните срокове на автомобила си от едно място.
Коментари
Изключително изчерпателен коментар на Юлиян Стойчев. Като допълнение бих добавил, че е хубаво да се залага на добри масла, точно заради тези моменти на студено стартиране. Да, с по-тънко масло зимата ще е по-добре за мотора, но първо трябва да се гледа какво масло е изискал завода и да се кара с такова, а аз лично препоръчвам използването на пълна синтетика
Избора на масло зависи от температурният диапазон на средата, в която се шофира автомобила и от състоянието на мотора. Първата цифра на етикета показва вискозитета на маслото при студен мотор - колкото е по-малка, толкова маслото е по-течливо при ниски температури и смазва по-добре в първите секунди след палене на студен мотор ( най- големият процент от износване на мотора в неговият живот се случва в моментите след палене на студен двигател.) По- течливото масло обаче е "по- тънко" , а мотора в различните стадии на износване има различни хлабини. Износените мотори лесно губят тънко масло, докато изправният двигател не губи тънко масло. Втората цифра на етикета (след "W" ) показва устойчивостта на висока температура. Стандартните двигатели имат работна температура която се покрива от числата "30" и "40". Единствено място с повишена температура остава лагера на турбото, който се охлажда с двигателно масло. При нормалните коли обаче 30 и 40 са достатъчни. При колите с повишено налягане на турбото, като състезателни или разни гаражни разработки е нужно използване на масло ххW50 или ххW60. Една вметка - "износен мотор" и "мотор на много километри" не са синоними. Нищо не пречи на кола на 500 хил км да кара с 0W30. Личният ми автомобил е над 430хил км и използвам 5w30, което по мое мнение е идеално за температурите в България.